1- kesinlikle ipin ucunu kaçırmayın. her konu bittiğinde testlerini de bitirin.
2- çözemediğiniz soruları soracak biri olmalı. (öğretmenlerinize yapışın)
3- konu bitirmek dışında türkçe paragraf veya denemesi çözün. paragraflarda hızlanmanız gerekiyor. bunun dışında çoğu kişiyi ters köşe yapan 2018 tyt matematik sorularına bir bakın. o tarz roman gibi sorulara da alışmalısınız.
4- hadi diyelim ilk oturumda hızlısınız. ikinci oturumda da edebiyat çoktan halledilmiş. geriye en önemlisi olan 2. oturum matematiği kalıyor. tmler arasında sizi öne atacak ders budur. sakın ilk oturuma yapışıp bunu ihmal etmeyin.
5- edebiyat başucu kitaplarından alın. palme bu konuda iyidir. her boş vaktinizde açın okuyun. metro yolculuğunda şarkı dinlemek yerine yaptığım eylem. yararını gördüm.
6- son olarak unutmayın ki bu sistem zeki olanı değil çalışkanı seçiyor. geleceğiniz için son senenizi tamamen bu sınava verin. sonradan pişman olmaktan iyidir.
7- günlük en az 30 dakika çalışın. komik gelebilir ama taşı delen suyun gücü değil sürekliliğidir arkadaşlar. uzun süreler çalışmayıp bir anda derslere asılmak var bir de, bunun çok verimli olduğunu düşünmüyorum. ve uzun süre verdiğiniz aralardan sonra çalışmaya başlamakta zorlanacaksınız çünkü çalışmak bir alışkanlıktır bundan dolayı her gün en az 30 dakika çalışarak alışkanılığınızı kaybetmeyin, canlı tutun. bu sizi stresten de koruyacaktır.
8- çalışmak için odaklanma becerinizin yüksek olması lazım. odaklanma hakkında burada uzun uzadıya yazmayacağım çok güzel bir kitap var bunu okumanızı tavsiye ediyorum. klasik bir kişisel gelişim kitabı değildir. (bkz: cal newport)(bkz: deep work)
9- paragraf için bir soru bankası alıp sınava kadar her gün 1-2 test çözün. tyt sınavında zaman çok önemli. bu dediğimi yaparsanız sınava kadar değişimi fark edeceksiniz. 25 dakika kala sınavı bitirmiştim.
10- tyt matematik için problemler çok çok önemli. orjinal soruların bulunduğu bir fasikül çözmeniz çok iyi olur. yeni sistemle işin cebir kısmındaki bunaltıcı sorular geri planda kaldı bunlarla zaman kaybetmeyin, yorum gerektiren sorularla haşır neşir olun. ne olursa olsun matematikte ezber yapmayın işi mantığıyla öğrenin. geçen sene çıkan sorulara ve örnek kitapçığa bakın sorularla benzerlik göstermeyen soru bankalarını çözüp zaman kaybetmeyin. her gün en az 10 soru problem çözün sınava kadar çok iyi bir noktaya geleceksiniz.
11- yeni denemeler çıkmıştır bu sene iyice araştırın geçen senenin sorularıyla kıyaslayın ve tarz olarak benzeyen denemeleri çözün diğerleri bir işe yaramaz soru bankası için de bu geçerli.
12- sınava hazırlananların yaptığı en büyük yanlış ise bolca test çözdüğü takdirde sınavda başarılı olacaklarına inanmaları. çok fazla test çözmenin size iki katkısı olur: daha hızlı çözmek ve bildiğiniz konuları pekiştirmek. sizi diğerlerinden farklı kılacak olan şey ise, çözdüğünüz testlerde yanlış cevapladığınız ve ikilemde kaldığınız soruların kaynağına inerek, yanlış veya eksik öğrendiğiniz şeyleri tamamlamak olacaktır.
13- psikolojik olarak kendinizi hazırlayın. sınav stresini kontrol edebilmek için kafanızı dağıtacak hobiler edinin. biraz geyik olacak fakat, sınavın hayatınızın dönüm noktası olmadığının bilincinde olun. üniversite kazandıktan sonra da iş hayatına geçişiniz için geri sayım başlamış olacak. Üniversite sınavına hazırlık hakkında daha detaylı bilgi için:
https://technogezgin.com/universite-sina...-oneriler/